El contraban i l'estraperlo de la postguerra. Pollenca 1939-1965

Acabada la Guerra Civil començaria una nova etapa de dificultats per a la població. La mancança d’aliments i l’acaparament de productes bàsics obligà al nou govern a prendre mesures per garantir un subministrament equitatiu per a tothom i que suposà la introducció d’un sistema de racionament que en realitat no ajudà a millorar les coses, més aviat tot el contrari, la política econòmica proteccionista que es dugué a terme, basada en l'autarquia i l’intervencionisme, fomentà un ràpid creixement del mercat negre.

L’estraperlo i el contraban foren dues pràctiques de comerç il·legal que aviat es van estendre per la majoria dels pobles, aprofitant-se del desproveïment existent durant els primers anys de la postguerra. Aquestes activitats es feren molt populars entre la gent, veient en elles una sortida a la difícil situació per què estaven travessant.


Aquest treball intenta desgranar, a partir dels testimonis dels seus protagonistes i alguns documents inèdits que s’han pogut localitzar, com funcionaven i quina era l’estructura d’aquestes organitzacions, com actuaven els seus caps i conèixer els motius que dugueren a molts dels joves a aventurar-se en el mon del comerç clandestí.

 
Autor: Trias Martorell, Rafel
Va néixer a Pollença l’any 1961. És Graduat Social Diplomat per la UIB. Actualment es dedica professionalment a l’assessorament laboral i de Seguretat Social d’empreses. La seva participació en el 9è Curs d’Història de Pollença el 2002, dedicat en exclusiva a la Guerra Civil, suposà el seu inici en la investigació sobre les activitats d’estraperlo i contraban de la postguerra a Mallorca, treball que s’ha materialitzat amb la publicació d’aquest llibre.
 
 
ISBN: 978-84-16416-82-0
Edició: 1
Col·lecció: Tempo
Pàgines: 321
Format: 14 x 21
Preu: 24€
Afegir a la Cistella