Antoni Despuig i Dameto Príncep de l’Església, príncep de les Arts

 

Antoni Despuig i Dameto Nasqué a la Ciutat de Mallorca, a la parròquia de Santa Creu, a la casa pairal dels Despuig de l’actual carrer Montenegro de Palma, un dels immobles més representatius de l’alta noblesa ciutadana. Fou el segon fill del matrimoni format pels comtes de Montenegro i Montoro, Joan Despuig i Cotoner i Maria Dameto i Sureda. L’origen de la nissaga es remunta a l’època medieval, a Occitània, seu de la casa feudal. Antoni Despuig morí a la vil·la del Vescovo, a Lucca, el 2 de maig 1813 i fou enterrat en els dies posteriors a la catedral de Sant Martí, sota una senzilla llosa, on hi romangué cent vuitanta anys.

 

 

Enguany s’han complit dues centúries de l’òbit d’Antoni Despuig i Dameto (1745-1813), qui per molts motius ha passat a formar part de la primera línia de personalitats il·lustres de la nostra llarga i entrebancada història. Llegir i repassar la literatura de l’època o capbussar-se en els seus diaris i cartes ens mostra un personatge complex, actiu, viatger i amb grans perspectives que arribà a viure en primera persona alguns dels episodis més transcendents de les difícils conjuntures europees del tombant del segle xviii i primers compassos del xix. Tot i la seva projecció fora de la nostra geografia, el seu llegat cultural, artístic, arqueològic i geogràfic és per a Mallorca fonamental.
Alguns estudis apunten, però, que el cardenal freturà d’una sòlida formació intel·lectual inicial (opinió que compartim en bona part), especialment per les vacil·lacions de joventut i per no ser amo del seu propi destí –fet determinat per la tradició nobiliària–.

 
Autor: Vibot, Tomàs

Tomàs Vibot Railakari (1973). Filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural. Membre, entre altres institucions, del Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (Institut d’Estudis Catalans), Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de la Societat Arqueològica Lul·liana. Professor i guia cultural en temes patrimonials, històrics, folklòrics i literaris. Col·laborador a diaris, publicacions culturals, revistes locals, butlletins històricoculturals i lingüístics. Coautor de diversos catàlegs de béns patrimonials. És autor, entre d’altres, dels llibres Sa Mola de Planícia. El vessant nord-oest; Son Bunyola, una mar de noms; Superna. Una vall a través de la història i la toponímia; La II República a Puigpunyent. 1931-1936; El rei En Jaume I: un heroi històric, un heroi de llegenda; Les possessions de Mallorca –4 volums–; Cases i posades de Mallorca –2 volums–; Les Pitiüses, per la passa i la mirada; El Comte Mal: entre la història i la llegenda; El Viatge de Juníper Serra; Antoni Despuig i Dameto: príncep de l’Església, príncep de les Arts; La possessió mallorquina; L’art capturat –2 volums–; Les possessions de Campos; Les possessions de Santa Maria; La sobrassada, l’essència del porc; etc. Ha presentat el programa “Un lloc amb història (IB3 TV)”.

 
 
ISBN: 978-84-941685-1-2
Edició: 2013
Col·lecció: Els Fiters
Pàgines: 169
Format: 21x15
Preu: 18€
Afegir a la Cistella