La cuina de Mallorca (Receptes de cuina tradicional mediterrānia)
La cuina d'una illa ofereix un excel·lent exemple d'adaptació al medi, d'alimentació ecològica, però també de confluència de diversos models culinaris.
Mallorca, dins la Mediterrània, és un cas privilegiat pel seu rerefons històric: d'una banda, políticament, va ser un regne independent i de l'altra, culturalment, va pertànyer i pertany al context de la cultura catalana, una de les primeres d'Europa per la seva aportació durant la Baixa Edat Mitjana i el Renaixement, a la cultura del gust: Sent Soví, Mestre Robert, Arnau de Vilanova, els Borja..., sense oblidar Ramon Llull, mallorquí universal que també parla de les coses de menjar. Aquesta tradició literària es manté a l'illa amb textos del segle XVIII i del segle XIX, i culmina als nostres dies amb una producció força abundant.
Aquest és el recull més ampli, compulsat i globalitzador de la cuina mallorquina tradicional, veritable paradigma mediterrani, dels seus productes i tècniques, de la seva història i dels seus costums i festes tradicionals.
Ha estat fet, a més, des d'una mirada nova: l'autor no és mallorquí, però la seva mirada a la cuina de l'illa no és la d'un foraster, sinó la d'un apassionat admirador que se sent implicat en la cultura de Mallorca i els seus sabors, a partir del ple convenciment que cultura, cuina i país són inseparables.
A la recerca d'aquesta cuina, ha recorregut viles, pobles i possessions a fi de donar protagonisme als autèntics agents de la cuina: dones i pagesos, pescadors i treballadors i, també, un bon aplec de mallorquins i mallorquines famosos amb els quals ha compartit conversa, fogons, taula o barca.
A través d'aquest llibre, doncs, veurem com aquesta cuina forma part important del patrimoni antropològic i de la identitat nacional, i, en un temps de mundialització, ha de ser una de les penyores de la salvaguarda identitària de l'illa, de la seva qualitat de vida i, també, de la seva oferta cultural. Una oferta plena de gust i de sabor: la cuina mallorquina va dels plats més senzills i més sans als més gustosos i refinats, amb un panorama complet que inclou verdures i llegums, arròs i pasta, peix i carn i una pastisseria i altres productes exquisits. Una cuina amb una gran capacitat d'adaptació, tant al gust modern com a les diverses cuines d'autor.
 
Autor: Fābrega, Jaume
Jaume Fàbrega és historiador, crític d'art, escriptor, professor de Gastronomia i Direcció Hotelera i director del Curs d'Enologia de l'escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona. Imparteix cursos a la Universitat de València, Universitat d'Alacant, UAB, Universitat Catalana d'Estiu i en altres centres culturals i acadèmics, així com cursos de Doctorat a l'Hospital Trias i Pujol. Col·labora a la revista “El Temps”, “Diari de Girona”, “Mètode” (Universitat de València), Catalunya Ràdio i altres. És considerat el primer autor gastronòmic de Catalunya, amb més de quaranta llibres publicats, entre ells obres de referència com La cuina catalana, en nou volums, La cuina mediterrània, en tres volums o La cuina del món, en tres volums. Ha estat distingit en quatre ocasions amb el “Premi al millor llibre” dels Gourmand World Cookbook Awards.
 
 
ISBN: 978-84-96608-38-2
Ediciķ: 2007
Colˇlecciķ: Ramon Llull
Pāgines: 500
Format: 23x20
Preu: 39.5€
Afegir a la Cistella