Més enllà de l'oli i la sobrassada
Massa sovint des del món cultural hem menystingut tot un seguit de llibres que formen part del nostre ecosistema literari perquè el seu contingut ens semblava de poca vàlua literària. Eren els llibres de no ficció que abundaven en la conservació patrimonial de les nostres arrels i sempre ens havien semblat obres allunyades dels nostres interessos. Poques vegades hem estat tan equivocats com en aquest aspecte. En primer lloc perquè sense tradició no pot existir innovació, i en segon lloc perquè en aquests temps de constant homogeneïtzació fast-foodenca en el menjar i en el pensament, retrobar-se amb les essències i obrir mires sempre és important.

El Gall editor, des de Pollença, continua la seva política editorial combinant en el seu catàleg llibres que es mouen en la ficció i d'altres que ens han volgut salvar el patrimoni. En els darrers temps, a més, han publicat dues obres cabdals sobre dos elements tan nostrats com puguin ser l'oli i les matances. El llibre L'oli de Mallorca, que ha escrit en Joan Mayol, és ple de saviesa i d'amor de cap a aquesta forma ancestral de conreu a Mallorca. Només de fullejar-lo fa venir salivera, pel llibre en si i pels plaers que promet, però sobretot per la gran quanitat d'informació que traspúa. El llibre "Les matances tradicionals a Mallorca" de Mateu Gual Frau i Jaume Andreu Galmés és una guia perfecta per fer unes matances tradicionals per tots aquells que no n'hagin vist fer mai.

Són dos llibres bons perquè són dos llibres honests que mos volen salvar amb les paraules el paladar. Dimarts que ve es presentaran a l'Espai Mallorca de Barcelona, a les 20.30 hores i servidor tendrà el plaer i l'honor de dir-ne quatre paraules abans de poder fer un tast d'aquests productes. En aquest temps de pensament homogeni i d'atac directe a la línia de flotació de la nostra cultura, reivindicar-la és més necessari que mai. I aquests llibres són molt importants. Vos hi esperam a tots! 

Sebastià Bennassar.
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/260066