Mossčn Antoni M. Alcover i Santanyí. Per la pātria i per la llengua

Seguint la dinàmica del programa “Mallorca, terra de llecor” impulsat per la Institució Antoni M. Alcover, el present treball s’articula a partir d’una sèrie de rutes pel terme de Santanyí (i també ses Salines, atès que fins a 1925 n’era sufragani) tot seguint el llegat del filòleg manacorí durant la tasca de recerca i coordinació per a l’elaboració del Diccionari de la Llengua Catalana. Aquest colossal projecte implicà persones (majoritàriament col·laboradors de l’Obra del Diccionari o participants en el I Congrés Internacional de la Llengua Catalana) i amarà indrets a partir de les seves entrevistes i estudis (l’orgue de la parròquia, el Centre Cultural de Santanyí, la capella de Son Vidal o el convent de monges de Calonge, entre altres), etc. La publicació que teniu a les mans aprofita que el 2022 es compleix un segle de l’Escapada filològica as Llombards que mossèn Antoni M. Alcover i Francesc de Borja Moll feren en aquest llogaret santanyiner per tal d’avançar en l’obra del Diccionari.

 
Autor: Adrover Vicens, Sebastiā A.
Va néixer a Santanyí, Mallorca, l’any 1972. Estudià Magisteri a Palma i s’especialitzà en Filologia Anglesa (1994). Lector àvid, ja de ben petit, de l’època en què cursà els estudis són les primeres curolles en el quefer d’escriure, amb col·laboracions a La Taca Negra (1992-1994), revista de l’Escola de Magisteri de la UIB, i a s’Escarràs, revista política i cultural del terme de Santanyí, poble d’on fou el pregoner de les festes de Sant Jaume l’any 2004. L’interès per la narrativa i la poesia l’han portat a publicar diversos treballs en revistes de creació literària i a fer algunes col·laboracions puntuals en catàlegs d’escriptors i pintors. Després d’acabar, l’any 2000, el Curs d’Especialista en Arxivística per a Suport a la Investigació, ha centrat la seva tasca com a investigador en l’estudi de la biografia de mossèn Miquel Clar i Vila, que ha difós en revistes especialitzades com ara Randa. Ha publicat l’epistolari Son afectíssim Antoni M. Alcover Prevere. Epistolari entre Mn. Alcover i Mn. Clar (2005), Som Miquel Clar, Pvre. Epistolari amb Mn. Alcover, amb altres personatges destacats de la seva època i papers personals (2014) i el llibre titulat El Gran Golafre. Epistolari, ficció històrica, humor i sàtira segons Mn. Miquel Clar (2018). També és fruit de la seva tasca investigadora i creativa el projecte que teniu a les mans i que aquest any 2019 es publica.
Autor: Vibot, Tomās

Tomàs Vibot Railakari (1973). Filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural. Membre, entre altres institucions, del Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (Institut d’Estudis Catalans), Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de la Societat Arqueològica Lul·liana. Professor i guia cultural en temes patrimonials, històrics, folklòrics i literaris. Col·laborador a diaris, publicacions culturals, revistes locals, butlletins històricoculturals i lingüístics. Coautor de diversos catàlegs de béns patrimonials. És autor, entre d’altres, dels llibres Sa Mola de Planícia. El vessant nord-oest; Son Bunyola, una mar de noms; Superna. Una vall a través de la història i la toponímia; La II República a Puigpunyent. 1931-1936; El rei En Jaume I: un heroi històric, un heroi de llegenda; Les possessions de Mallorca –4 volums–; Cases i posades de Mallorca –2 volums–; Les Pitiüses, per la passa i la mirada; El Comte Mal: entre la història i la llegenda; El Viatge de Juníper Serra; Antoni Despuig i Dameto: príncep de l’Església, príncep de les Arts; La possessió mallorquina; L’art capturat –2 volums–; Les possessions de Campos; Les possessions de Santa Maria; La sobrassada, l’essència del porc; etc. Ha presentat el programa “Un lloc amb història (IB3 TV)”.

 
 
ISBN: 978-84-19321-02-2
Ediciķ: 1
Colˇlecciķ: Els Fiters
Pāgines: 158
Format: 17 x 24
Preu: 28€
Afegir a la Cistella