Del gra al pa. Histōria i tradiciķ a Mallorca

El pa, a més d’aliment, és un tret d’identitat essencial i potentíssim: identifica una cultura, un sistema de valors, un paisatge, un calendari agrícola, un folklore, etc. El que va camí de l’oblit és que Mallorca és i ha estat una geografia amb tradició cerealística ancestral i on s’ha fet un pa d’excel·lent qualitat des de l’arrencada dels temps (la fraseologia tradicional no engana: ser més vell que el pastar), a més d’extraordinàriament saludable. Quantes passades de gust hem fet amb una bona llesca de pa moreno amb oli verge? I amb un llonguet amb sobrassada o formatge (o pecaminosament ensemble)? I de petits, amb aquella viena amb xocolata? El llibre que teniu a les mans és una reivindicació del pa tradicional de Mallorca en un moment en què, segons les dades estadístiques, està en preocupant recessió. Un treball que convida a no bandejar els productes propis perquè formen part necessària de la nostra identitat com a terra antiga i de llecor que som.

 
Autor: Vibot, Tomās

Tomàs Vibot Railakari (1973). Filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural. Membre, entre altres institucions, del Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (Institut d’Estudis Catalans), Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de la Societat Arqueològica Lul·liana. Professor i guia cultural en temes patrimonials, històrics, folklòrics i literaris. Col·laborador a diaris, publicacions culturals, revistes locals, butlletins històricoculturals i lingüístics. Coautor de diversos catàlegs de béns patrimonials. És autor, entre d’altres, dels llibres Sa Mola de Planícia. El vessant nord-oest; Son Bunyola, una mar de noms; Superna. Una vall a través de la història i la toponímia; La II República a Puigpunyent. 1931-1936; El rei En Jaume I: un heroi històric, un heroi de llegenda; Les possessions de Mallorca –4 volums–; Cases i posades de Mallorca –2 volums–; Les Pitiüses, per la passa i la mirada; El Comte Mal: entre la història i la llegenda; El Viatge de Juníper Serra; Antoni Despuig i Dameto: príncep de l’Església, príncep de les Arts; La possessió mallorquina; L’art capturat –2 volums–; Les possessions de Campos; Les possessions de Santa Maria; La sobrassada, l’essència del porc; etc. Ha presentat el programa “Un lloc amb història (IB3 TV)”.

 
 
ISBN: 978-84-16416-83-7
Ediciķ: 1
Colˇlecciķ: Els Fiters
Pāgines: 236
Format: 14 x 21
Preu: 24€
Afegir a la Cistella