El comte Mal. Entre la histÃ˛ria i la llegenda

 Davant d’un estudi tan complet, com el que tenim davant, sobre el Comte Mal, les preguntes que d’entrada ens formulàvem, ens tornen a inquietar, perquè no es tracta de que un personatge històric i els seus fets hagi caigut en l’oblit, ans al contrari, la memòria popular ha volgut col·locar la història en una configuració que no pogués ser oblidada, en el nivell del mite, reforçat per totes aquelles històries prèvies, coetànies i posteriors què s’hi acostessin en el significat i en el sistema de valors que es volien mostrar. Perquè encara que pensem que la gent vol conèixer la veritat historiogràfica dels fets, en realitat, la gent ens movem per les narracions que ens emocionen i que presenten clarament les seqüències necessàries per a omplir els nostres requisits morals i les nostres cosmovisions, de manera que anem conformant les històries reals fins que entren en el motlle que tenim preparat per al tipus al que creiem que la història en qüestió pertany. D’aquesta manera, la història esdevé espessa, conformada pels fets verificats i per la visió que d’ ells han tingut les successives generacions i els diferents llocs on és coneguda, oferint combinacions pròpies, segons els sentiments que s’han aixecat en cada ocasió.

Són moltes les suggerències que la recerca de Caterina Valriu i Tomàs Vibot aixequen en cada una de les planes d’aquesta obra. Suggerències treballades amb una cura excel·lent i que ens porten a desitjar més, perquè faciliten una conversa entre tota classe de fonts, que posades en rogle ens diuen molt més del que podíem esperar de cada una d’elles.

 
Autor: Valriu Llinās, Caterina
(Inca, 1960).  El 1983 es llicencia en Filologia a la UIB, dos anys més tard llegeix la tesina sobre l'antic Carnaval de Mallorca, feta essencialment a partir de la història oral, la qual obté el premi extraordinari de llicenciatura i es publica en dos llibres: El Carnaval a Palma, com era abans (1989) i El Carnaval a Mallorca (1995). El 1992 es doctora a la mateixa Universitat, amb una tesi sobre la influència de les rondalles en els llibres actuals per a infants: Influències de les rondalles a la literatura infantil i juvenil catalana (1998).
Des de 1990 és Professora Titular de la UIB, on imparteix assignatures de literatura catalana. Des de 1987 explica contes i rondalles a infants, joves i adults d'arreu dels Països Catalans, amb el nom de Catalina Contacontes. Ha fet prop d'un miler de sessions de narració per tal d'acostar a la gent les històries narrades de viva veu. També he publicat alguns contes per a infants de collita pròpia: En Galceran i les marietes i Les banyes d'en Cucarell, ambdós de 2006, en són exemples.

http://elgalleditor.wordpress.com/2014/03/06/els-personatges-del-llegendari-mallorqui-son-fascinants/

Autor: Vibot, Tomās

Tomàs Vibot Railakari (1973). Filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural. Membre, entre altres institucions, del Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (Institut d’Estudis Catalans), Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de la Societat Arqueològica Lul·liana. Professor i guia cultural en temes patrimonials, històrics, folklòrics i literaris. Col·laborador a diaris, publicacions culturals, revistes locals, butlletins històricoculturals i lingüístics. Coautor de diversos catàlegs de béns patrimonials. És autor, entre d’altres, dels llibres Sa Mola de Planícia. El vessant nord-oest; Son Bunyola, una mar de noms; Superna. Una vall a través de la història i la toponímia; La II República a Puigpunyent. 1931-1936; El rei En Jaume I: un heroi històric, un heroi de llegenda; Les possessions de Mallorca –4 volums–; Cases i posades de Mallorca –2 volums–; Les Pitiüses, per la passa i la mirada; El Comte Mal: entre la història i la llegenda; El Viatge de Juníper Serra; Antoni Despuig i Dameto: príncep de l’Església, príncep de les Arts; La possessió mallorquina; L’art capturat –2 volums–; Les possessions de Campos; Les possessions de Santa Maria; La sobrassada, l’essència del porc; etc. Ha presentat el programa “Un lloc amb història (IB3 TV)”.

 
 
ISBN: 978-84-92574-99-5
Ediciķ: 2013
Colˇlecciķ: Ramon Llull
Pāgines: 227
Format: 29x23
Preu: 60€
Afegir a la Cistella