Juníper Serra. El viatge

Lluny de les biografies encomiastes -que fins a la data són la majoria- però també decantat dels assaigs excessivament crítics, en el projecte que presentam hem confegit una biografia general, simple i a l’abast de tothom per intentar donar a conèixer la vida, els fets i el llegat d’aquest petrer de bressol humil però que transformà de dalt a baix la vida de la costa oest d’Amèrica. Llegim, sinó, la cita d’un dels més importants biògrafs i estudiosos de la figura de Serra, el franciscà Mayard J. Geiger: “Serra consiguió cierta memoria inmortal en un sentido. Su fama ha ido creciendo desde su muerte, en especial a partir de 1849. Monumentos en su honor flanquean su Camino Real desde Petra hasta San Francisco. Se han restaurado sus misiones: casi un millón de personas de todas partes del globo las visita al año. Su nombre es vocablo familiarmente doméstico en California”.

En el 2013 es compliran tres segles del naixement d’aquest framenor del Pla de Mallorca. Seran molts els actes que se celebraran, tant a la seva Petra natal com a Mallorca en general. Però sobretot serà a la costa californiana on hi ha prevists els actes més solemnes i multitudinaris. Aquí la seva figura és coneguda, admirada i divulgada per una societat que, en la seva majoria, entén el seu monumental llegat com positiu.

Amb aquesta biografia col·locarem de nou Serra en la seva Petra natal, al barri del Barracar, i narrarem les passes que féu pels camins d’ambdós continents i que el portaren fins a la immortalitat.

 
Autor: Vibot, Tomàs

Tomàs Vibot Railakari (1973). Filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural. Membre, entre altres institucions, del Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (Institut d’Estudis Catalans), Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de la Societat Arqueològica Lul·liana. Professor i guia cultural en temes patrimonials, històrics, folklòrics i literaris. Col·laborador a diaris, publicacions culturals, revistes locals, butlletins històricoculturals i lingüístics. Coautor de diversos catàlegs de béns patrimonials. És autor, entre d’altres, dels llibres Sa Mola de Planícia. El vessant nord-oest; Son Bunyola, una mar de noms; Superna. Una vall a través de la història i la toponímia; La II República a Puigpunyent. 1931-1936; El rei En Jaume I: un heroi històric, un heroi de llegenda; Les possessions de Mallorca –4 volums–; Cases i posades de Mallorca –2 volums–; Les Pitiüses, per la passa i la mirada; El Comte Mal: entre la història i la llegenda; El Viatge de Juníper Serra; Antoni Despuig i Dameto: príncep de l’Església, príncep de les Arts; La possessió mallorquina; L’art capturat –2 volums–; Les possessions de Campos; Les possessions de Santa Maria; La sobrassada, l’essència del porc; etc. Ha presentat el programa “Un lloc amb història (IB3 TV)”.

 
 
ISBN: 978-84-92574-92-6
Edició: 1
Col·lecció: Els Fiters
Pàgines: 166
Format: 21x15
Preu: 18€
Llegir Fragment
Afegir a la Cistella