Sant Vicenį Ferrer a Mallorca: histōria, llegenda i devociķ

Sant Vicenç Ferrer anà a predicar a Mallorca el 1413, a instàncies de les autoritats religioses de l’illa, les quals consideraven que gran part dels seus habitants vivien una situació espiritual deplorable. La seva fama de predicador capaç de commoure les consciències s’havia estès a gran part d’Europa i el sol·licitaven de tot arreu. Des del primer moment la missió de Vicenç Ferrer a Mallorca revestí un caràcter extraordinari, per la gran quantitat de gent que congregava i per la fama de santedat que ja envoltava els fets i les paraules del dominicà valencià. Aquesta estada, que durà sis mesos, ha perviscut en la memòria del poble transformada en llegenda i ha arribat fins a l’actualitat.

Aquest llibre pretén fer una anàlisi del corpus llegendari de Vicenç Ferrer a Mallorca, posant l’accent en els miracles que li són atribuïts al llarg d’aquest període i els indrets on aquests es realitzaren. En definitiva, resseguir les passes del sant valencià a Mallorca punt per punt.

 
Autor: Valriu Llinās, Caterina
(Inca, 1960).  El 1983 es llicencia en Filologia a la UIB, dos anys més tard llegeix la tesina sobre l'antic Carnaval de Mallorca, feta essencialment a partir de la història oral, la qual obté el premi extraordinari de llicenciatura i es publica en dos llibres: El Carnaval a Palma, com era abans (1989) i El Carnaval a Mallorca (1995). El 1992 es doctora a la mateixa Universitat, amb una tesi sobre la influència de les rondalles en els llibres actuals per a infants: Influències de les rondalles a la literatura infantil i juvenil catalana (1998).
Des de 1990 és Professora Titular de la UIB, on imparteix assignatures de literatura catalana. Des de 1987 explica contes i rondalles a infants, joves i adults d'arreu dels Països Catalans, amb el nom de Catalina Contacontes. Ha fet prop d'un miler de sessions de narració per tal d'acostar a la gent les històries narrades de viva veu. També he publicat alguns contes per a infants de collita pròpia: En Galceran i les marietes i Les banyes d'en Cucarell, ambdós de 2006, en són exemples.

http://elgalleditor.wordpress.com/2014/03/06/els-personatges-del-llegendari-mallorqui-son-fascinants/

Autor: Vibot, Tomās

Tomàs Vibot Railakari (1973). Filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural. Membre, entre altres institucions, del Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (Institut d’Estudis Catalans), Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de la Societat Arqueològica Lul·liana. Professor i guia cultural en temes patrimonials, històrics, folklòrics i literaris. Col·laborador a diaris, publicacions culturals, revistes locals, butlletins històricoculturals i lingüístics. Coautor de diversos catàlegs de béns patrimonials. És autor, entre d’altres, dels llibres Sa Mola de Planícia. El vessant nord-oest; Son Bunyola, una mar de noms; Superna. Una vall a través de la història i la toponímia; La II República a Puigpunyent. 1931-1936; El rei En Jaume I: un heroi històric, un heroi de llegenda; Les possessions de Mallorca –4 volums–; Cases i posades de Mallorca –2 volums–; Les Pitiüses, per la passa i la mirada; El Comte Mal: entre la història i la llegenda; El Viatge de Juníper Serra; Antoni Despuig i Dameto: príncep de l’Església, príncep de les Arts; La possessió mallorquina; L’art capturat –2 volums–; Les possessions de Campos; Les possessions de Santa Maria; La sobrassada, l’essència del porc; etc. Ha presentat el programa “Un lloc amb història (IB3 TV)”.

 
 
ISBN: 978-84-32574-55-1
Ediciķ: 2010
Colˇlecciķ: Ramon Llull
Pāgines: 173
Format: 23x29
Preu: 45€
Afegir a la Cistella