Guillem Cifre de Colonya. Un sant que no anava a missa

Guillem Cifre de Colonya abans Coll (1852-1908) és un dels grans homes de la història de Mallorca. Fills dels amos de Colonya (Pollença) va dedicar la seva vida i la fortuna que heretà del propietari d’aquesta possessió, a realitzar una labor filantròpica, social i política en favor del progrés i dels més desvalguts de la societat.

Format a Madrid sota el mestratge de Francisco Giner de los Ríos i Nicolàs Salmerón, fou un dels cofundadors de la Institución Libre de Enseñanza, la qual li servirà de model per a la creació de l’escola de Colonya al seu poble natal. Així mateix, per complementar la labor pedagògica, fundà la primera caixa d’Estalvis de les illes Balears el 1880, actualment encara en actiu amb el nom de Colonya Caixa Pollença.

Quan morí a Lió el 1906, deixà una obra indeleble i un exemple moral que un grup de seguidors i deixebles, així com la seva dona Clara Hammerl, s’encarregaren de donar continuïtat.

 
Autor: Salas, Pere

És llicenciat en Història per la UIB des de 1987, i el 1995 es va doctorar amb la tesi "Les estructures del poder local a la Mallorca rural (855-1898). És arxiver i bibliotecari de l'Ajuntament de Pollença i des de 1997 exerceix de professor associat del Departament de Ciències Històriques de la UIB.
Entre les publicacions mé destacades cal citar: "El poder i els poderosos a les viles de Mallorca (1869-1989), Documenta Balear; "Guillem Cifre de Colonya. Un Sant que no anava a missa", El Gall Editor, 1999; "Historia de Pollença. Segle XX". Sa Nostra - Ajuntament de Pollença, 2001.
Juntament amb Antoni Marquès realitzà el llibre "Les possessions de Pollença" El Gall Editor i és coautor de "La guerra civil a Pollença", Documenta Balear, 2006.
En el camp dels documentals, destaca la seva labor com a guionista i director de "Un sant que no anava a missa", dedicat a la vida i obra de Guillem Cifre.


 
 
ISBN: 978-84-16416-56-1
Edició:
Col·lecció: Tempo
Pàgines: 336
Format: 22 x 17
Preu: 18€
Afegir a la Cistella